torsdag den 12. oktober 2017

Før havearbejde blev fy fy!

Før jeg accepterede, at min prolaps i ryggen kom med begrænsninger, holdt jeg mig ikke tilbage med at arbejde i haven. Nu er jeg ved at få styr på mine begrænsninger, men i starten af september var jeg ligeglad og ville bare i haven, koste hvad det ville. Denne dags arbejde, jeg nu vil fortælle om, kostede godt en uge på sofaen.


Siden vi flyttede på landet den 1. juli har jeg haft et ønske om, at give den en ordenlig skalle i haven. Haven er groet godt til og der er mere end rigeligt at gå i gang med. Det som forvirrede mig mest, var såmænd hvor jeg skulle starte og hvor jeg skulle slutte. Så en dag tog jeg en beslutning og gik i gang.
Valget faldt på den del, vi kalder skovbedet. Et kæmpe buskads som danner lidt skygge i haven.


Det startede med, at jeg ville befri de smukke hortensia for alverdens ukrudt og brændenælder, hvilket hurtigt var gjort.


Jeg fik også renset hullet i læhegnet, hvor jeg havde besluttet at randhortensiaen fra Bedstemor skulle stå. Men jeg kunne ikke stoppe mig i selv igen og så var det, at det gik galt.


Alle de vilde brombær blev ved med at drille mig, så havesaksen blev fundet frem og jeg begyndte at klippe lidt. Det skulle jeg aldrig have gjort.


Alle der har haft vilde brombær, ved at de vikler sig ind i alt og alle. Havesaks blev til håndsav og håndsav blev til hækklipper.


Et godt stykke af buskadset i skovbedet måtte lade livet og jeg var vældig tilfreds med mig selv. De mange hosta'er blev befriet og kom nu virkelig til deres ret.


En trillebør fuld ukrudt blev til bunker af træ og krat. Læg lige mærke til, at jeg rent faktisk havde en stol klar til at hvile i, og den blev hyppigt brugt.


Det hele endte med at min søde mand måtte træde til og hjælpe med oprydningen. Det blev simpelthen for meget for mig, som alt lå og flød overalt på græsplænen. Heldigvis fik Flemming hurtig alle bunkerne op i traileren og haven var igen smuk og overskuelig.


Hortensiaerne stod utrolig smuk på dagen og strålede om kap med solen. Som I ved fra sidste indlæg, så er endnu 10 hortensia plantet i skovbedet og jeg glæder mig ubeskrivelig meget til at se resultatet af vores anstrengelser.
Hvad angår skovbedet, så mangler vi stadigvæk at fjerne vildskabet i over halvdelen af bedet, men det må vente til bedre ryg-tider.

8 kommentarer:

 1. Hej Heike
  Ja det er ikke nemt at stoppe, når man bliver ivrig, men du lærte noget, og respekt for, at du fik fjernet så meget, bare synd at du måtte ligge på sofaen en hel uge efter. Det lærte min yngste søn også, da han var ved at fjerne rodskud af træer i sin have, han fik desværre også en prolaps i ryggen, så nu går han kun i haven for at slå græsset.
  Brombær er noget af det værste, hele vores nye del af haven var groet til med brombær, da vi overtog den. Heldigvis sprøjtede og pløjede sælgeren jorden, inden vi overtog den, men vi holder meget øje med små skud brombær, for de kan hurtigt blive til mange.
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth.
   Uha, jeg får næsten helt ondt i maven over at tænke på alle de vilde brombær vi har. Jeg har nemlig ingen ide om hvordan vi kommer af med dem. Vi kan desværre ikke pløje bedet pga alle de andre vækster, så jeg ved ikke helt hvad jeg skal stille op. Suk.
   Knus Heike

   Slet
 2. Øv det er da træls med en ryg der driller, når der er så meget du gerne vil. Det ser ellers så flot og hyggeligt ud med hortensiaerne.

  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette.
   Ja, det er øv med ryggen og det må jeg lære at leve med. Haven skal nu nok blive fantastisk alligevel. Det kommer blot til at tage længere tid at anlægge den.
   Knus Heike

   Slet
 3. Jamen Heike altså, du kunne ikke dy dig og jeg forstår det godt. Det er blevet flot, du har godt nok gået til den.
  Men øv altså at det skulle koste en uge på sofaen.
  Har du været inde på min blog og se din Hubba Bubba, jeg viser billede af den. Den har fået 2 nye blade :o)

  Knus og pas nu på dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda.
   En uge på sofaen var lang tid, og jeg kan sige med sikkerhed, at det er en regning jeg ikke kommer til at betale igen. Af skade bliver man klog.
   Jeg har lige været inde på din blog og se den fine Hubba Bubba - Ih hvor jeg altså glæder mig.
   Knus Heike

   Slet
 4. Kære Heike
  Hvor jeg lige kender det at blive sat til tælling af fysikken. Tænker faktisk, at selvom det er træls, så er det sikkert godt for "noget". Måske reflektion? Det vælger jeg i hvert fald at anvende "den ufrivillige pause" til.

  Kan godt lide dit skygge-skov-bed. Du har vist en dejlig stor have!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marianne.
   Må sige at der er rigelig tid til refleksion, og jeg benytter tiden til det. Jeg tror på, at tingene sker af en årsag, så nu er det blot at finde ud af. hvad jeg skal lære af denne prolaps.
   At min nye have er stor, har du fuldstændig ret i - og jeg elsker hver en centimeter.
   Knus Heike

   Slet

Emner på bloggen

"Claus Dalby" rose 2013 2014 agapanthus Akeleje Allium Anemone Angels Tumpet Asters beauty af moscow Beauty of Moscow Bellis Belægning Beton Beverly Bier Bjergknopurt Blogtræf Blommetræ Blomsterfrø Blå anemone Bog Brown Berry Brændeskur Buketter Buksbom Bænk Bær Campanula Glomerata Alba Cardinal Rouge Chili Chokoladeblomst Chrysanthemum Claus Dalby Clematis Cosmos Cream Beauty Daglilje dahlia Det gule bed Det hvide bed Det lange kig Det røde bed Det store Bed Digitalis Discovery Drivhus Efeu Ferskentræ Flagstangs bed Flaskegræskar Forhave Forspirring Forår Fransk anemone Frugthave Frugtlunden Frugtplantage Fugle fuglehus Fuji-Kirsebær træ Gaver Geoginer Geranium Gisselfeld Glasbær Gran Græs areal Græsplæne Gunnera Harridslevgaard slot Havedam Havefestival haveplan Havestue Hedera Helix Hegn Hestemynte Heuchera Hornvioler Hortensia Hosta Hunden Hyacint Høns Høstanemone Høstfloks insekthotel japansk kirsebærtræ Jordbær Jul Julehilsen Julekort Julekugler Julerose Julestjerne juletræ Kaprifolie Kartofler kastanjer Kattehale Kejserbusk Kejserkrone Killinger Kjeld Slot Klematis Klokkeranke Kløver Knopurt Kobjælde krans Kreative hjørne Krokus Krukker Krydderurter Krysantemum Kvashegn kvægurt Kæmpe Stenbræk kæmpe verbena Lanterner Lathyrus Lathyrus "Pink Pearl" Lavendel Ligusterhækken Lilje Lupin Lyng Løg Løjtnantshjerte Løtnantshjerte Magnolia Marmelukærme Marmelukærmebusk Mini Verbena Montbretia Morgenfrue Multi Blue Mælkebøtte Nellike New Dawn Nostalgie Oliventræ Opstammet Laurbærbusk Oregano Papaver orientale Paradisæbler Parthenocissus q. Engelmannii Pelargonier Pergola Perlehyacinter Potteskur Primula Prince of Orange Projekt 2013 Projekt 2014 projekter Purpur solhat Pyntekål Pæoner Påske Påskeliljer Queen of Night Ranunkel Redekasser Regnmåler Rhododendron Roma Romantiske Haver Rosenhave Roser Rosmarin Røllike Salvie Sankt Hans Urt Skovbedet Skovhaven Skærmlilje Sne Solhat Solsikke Sommerfugl Sommerfuglebusk Spanske margueritter Spir Sporebaldrian Stalden Statudestativ Stauder stedmorblomst stjerneskærm Stokrose Stolte kavaler Stormhat Studenternellike Syren Syrentræ Tallerkensmækker Tante Grøns Have Terrasse Tidselkugle Timian Tomat Tulipan Tusindfryd Tønde Valmue Vand Vasketøj Venbend Verbena Vibeæg Vidunderblomst Vildvin Vindrue vinget benved Vinter Vintergækker Vinterhi Voksblomst Værksted Willestrup Zinnia Æbletræ Åben Have