onsdag den 16. december 2015

Årets eneste projekt

Har altid noget så inderligt ønsket mig en pergola.
En skøn gang, hvor blomster hænger ned i store klaser. Roser som spreder den skønneste duft, samtidig med at de kæler for øjet. En drøm en lille villa have kan have svært ved at opfylde.
Men en dag i 2014, da jeg kiggede i en af mine rosen bøger, blev jeg inspireret.


Allerede i 2014 legede jeg med ideen om at bygge en lille bitte pergola i havens fjerneste ende.
Den skulle ikke være større end, at man just kunne sidde to personer under og nyde livet.
Den fjerneste ende af haven blev ikke rigtig brugt. Den er anlagt med græs og kan ses fra drivhus og tv-stue. Det vil sige, at der her var en mulighed for endelig, at kunne se roser indefra på en regnvejrs dag. Den chance kunne jeg ikke lade gå forbi.


I løbet af denne sommer har jeg puslet med at ligge de endegyldige planer og i oktober stod den lille pergola klar. I første omgang, så den jo ikke ud af meget. Fire stolper og noget rionet.
Min hurtig voksende "New Dawn" var allerede flyttet til et bed i græsplænen, som jeg vidste ville blive en del af projektet.


Beglægningen blev lagt og endnu en rose blev indkøbt til højre side af vidunderet. Nu ville jeg jo gerne fortælle jer navnet på den smukke rose, men selvom jeg har jagtet den på planteskolerne, så har min hjerne allerede glemt navnet igen. Måske en af jer,kan genkende vidunderet for mig?


Den smukke bænk som nu pryder pergolaen, har jeg fået på genbrugspladsen. Så den i bagagerummet på en bil, og var så fræk at spørge manden om han ville smide den ud. Når den bliver læsset fra en bil til en anden, kan man vel ikke kalde det at klunse - kan man?


Pergolaen står nu helt færdig og jeg venter blot på at roserne gror til.
For at den ikke skulle stå øde hen i år, plantede jeg en enkel lille hjemmesået blomst.
Kender i det, at man sår noget og glemmer hvad? Det eneste jeg vidste, var at frøet stammer fra My loving home and garden. Dem som kender Susan og hendes blog, ved at hun kræser om detaljerne og altid finder de skønneste løsninger. Så da denne smukke lilla klokkeranke sprang ud overalt på min pergola blev jeg ikke overrasket - den var ikke mindre end helt igennem fantastisk.


9 kommentarer:

 1. Tillykke med din Pergola, den er flot. Det er svært at se på et billede, hvilken rose det er, men smuk er den. Det eneste bud jeg har er Queen of Sweden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord.
   Har gået og tygget lidt på hvad rosen hed, og tror måske at det var noget med "Our last summer" men ved ikke helt om det lyder rigtigt.
   Hilsen Heike

   Slet
 2. Sikke en fin pergola, stort tillykke med den :)

  Kan desværre ikke hjælpe dig med rosen, da jeg ikke kender ret mange roser :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, Esther.
   Glæder mig meget til den er helt tilgroet med roser.
   Hilsen Heike

   Slet
 3. Hvor var det altså heldigt du lige nåede at redde den skønne bænk. Og hvor er det en dejlig pergola, nu kan det være at den ende af haven bliver brugt lidt mere.
  Rosen kan udmærket godt være "Our Last Summer" smuk er den i hver fald. Jeg havde også fået plantet en klokkeranke op af mit Rionet, men den måtte op igen, da den var ved at kvæle roserne.
  Jeg er ellers helt vildt med klokkeranker :o))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, klokkeranken var ret aggressiv i år, men det gjorde ikke meget, da roserne jo er nyplantet og ganske små. Næste år, skal der ikke plantes noget ekstra, der skal roserne vise hvad de kan.
   Hilsen Heike

   Slet
 4. Meget fint projekt, og vellykket udført. Tror faktisk Englænderne kalder det for en Gazebo, et sted til en bænk med løvoverdække. Rosen kan jeg ikke hjælpe dig med.
  Venligst
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Henrik.
   Du har helt ret. Tror faktisk det er en gazebo vi har bygget. Den betegnelse har jeg hørt før. Om ikke andet, så er den super skøn.
   Hilsen Heike

   Slet
 5. Super projekt, dejligt når tingene udvikler sig stille og roligt. God jul til dig - og ønsket om et fantastisk have år til dig!

  SvarSlet

Emner på bloggen

"Claus Dalby" rose 2013 2014 agapanthus Akeleje Allium Anemone Angels Tumpet Asters beauty af moscow Beauty of Moscow Bellis Belægning Beton Beverly Bier Bjergknopurt Blogtræf Blommetræ Blomsterfrø Blå anemone Bog Brown Berry Brændeskur Buketter Buksbom Bænk Bær Campanula Glomerata Alba Cardinal Rouge Chili Chokoladeblomst Chrysanthemum Claus Dalby Clematis Cosmos Cream Beauty Daglilje dahlia Det gule bed Det hvide bed Det lange kig Det røde bed Det store Bed Digitalis Discovery Drivhus Efeu Ferskentræ Flagstangs bed Flaskegræskar Forhave Forspirring Forår Fransk anemone Frugthave Frugtlunden Frugtplantage Fugle fuglehus Fuji-Kirsebær træ Gaver Geoginer Geranium Gisselfeld Glasbær Gran Græs areal Græsplæne Gunnera Harridslevgaard slot Havedam Havefestival haveplan Havestue Hedera Helix Hegn Hestemynte Heuchera Hornvioler Hortensia Hosta Hunden Hyacint Høns Høstanemone Høstfloks insekthotel japansk kirsebærtræ Jordbær Jul Julehilsen Julekort Julekugler Julerose Julestjerne juletræ Kaprifolie Kartofler kastanjer Kattehale Kejserbusk Kejserkrone Killinger Kjeld Slot Klematis Klokkeranke Kløver Knopurt Kobjælde krans Kreative hjørne Krokus Krukker Krydderurter Krysantemum Kvashegn kvægurt Kæmpe Stenbræk kæmpe verbena Lanterner Lathyrus Lathyrus "Pink Pearl" Lavendel Ligusterhækken Lilje Lupin Lyng Løg Løjtnantshjerte Løtnantshjerte Magnolia Marmelukærme Marmelukærmebusk Mini Verbena Montbretia Morgenfrue Multi Blue Mælkebøtte Nellike New Dawn Nostalgie Oliventræ Opstammet Laurbærbusk Oregano Papaver orientale Paradisæbler Parthenocissus q. Engelmannii Pelargonier Pergola Perlehyacinter Potteskur Primula Prince of Orange Projekt 2013 Projekt 2014 projekter Purpur solhat Pyntekål Pæoner Påske Påskeliljer Queen of Night Ranunkel Redekasser Regnmåler Rhododendron Roma Romantiske Haver Rosenhave Roser Rosmarin Røllike Salvie Sankt Hans Urt Skovbedet Skovhaven Skærmlilje Sne Solhat Solsikke Sommerfugl Sommerfuglebusk Spanske margueritter Spir Sporebaldrian Stalden Statudestativ Stauder stedmorblomst stjerneskærm Stokrose Stolte kavaler Stormhat Studenternellike Syren Syrentræ Tallerkensmækker Tante Grøns Have Terrasse Tidselkugle Timian Tomat Tulipan Tusindfryd Tønde Valmue Vand Vasketøj Venbend Verbena Vibeæg Vidunderblomst Vildvin Vindrue vinget benved Vinter Vintergækker Vinterhi Voksblomst Værksted Willestrup Zinnia Æbletræ Åben Have